LA FIRA I LA FESTA DE L'ALLIOLI

Concurs Internacional de Creixell que s’organitza per part de l’Associació de Veïns i Amics de Creixell des de l’any 1992 té dues vessants ben diferenciades, l’una de caràcter competitiu, el concurs pròpiament dit, que es celebra al matí a partir d’unes bases prèvies que la pròpia organització fixa: l’elaboració amb un temps màxim de mitja hora, amb mig litre d’oli, els alls necessaris i altres ingredients a gust del participant però sense maquinària; és a dir, manualment, tot i que no cal que el participant l’elabori únicament amb els instruments tradicionals: el morter i la mà de morter. Sempre en el marc del concurs es realitza un col•loqui sobre l’allioli per part d’algun expert en la matèria. I l’altra vessant és de caràcter més festiu, la degustació de l’allioli elaborada pels concursants i el dinar popular a base de mongetes, botifarra i allioli. Tot amenitzat amb una audició de sardanes.


De fet aquesta va ser la primera sorpresa per part dels que organitzàvem l’acte de la primera edició, el fet que hi havia moltes altres maneres de fer allioli i que els ingredients eren ben diversos apart dels bàsics, que són en origen: l’all i l’oli, ja que l’allioli és una emulsió d’aquests dos productes i que serveix d’acompanyament per plats, per tant, que es tracta d’una salsa. Jaume Fàbregas, en un article de caràcter històrico-culinari, afirma que l’allioli és la més alta expressió de les salses mediterrànies que té el seu origen en les civilitzacions de l’Antiguitat ja que tant l’oli com l’all formaven part de la dieta d’aquestes: egipcis, grecs, romans (Virgili l’anomenava “moretum”) i potser dels fenicis, per això el seu ús s’estén per Catalunya, les Illes Balears, part d’Aragó, el País Valencià, l’Alguer, Andorra i La Provença. Allí hi ha una variant molt concreta i coneguda: la maionesa. Altres variants, que aquest mateix autor especifica i localitza geogràficament són amb molla de pa, amb patata, amb tomàquet, amb fruits secs, amb formatge ratllat, amb ous o raïms de marisc… I cal no oblidar els alliolis fets a partir de fruites, tal com comenta Salvador Garcia. Les fruites més emprades són: el codony, que n’és l’estrella, la poma i la pera. Mai de la vida es faran servir en cru, sempre han de ser cuites just perquè quedin toves: bullides, escalivades o al forn.

Això va fer que en la segona edició hi haguessin un seguit de modificacions respecte als premis que s’atorgaven en la primera. A partir d’aleshores s’ofereixen no només el premi a la qualitat i la quantitat sinó també a l’originalitat. Originalitat o bé respecte als ingredients emprats o bé als instruments. Així, per exemple hem pogut veure com els concursants elaboren allioli amb oli d’herbes, amb pètals de rosa, amb garotes de mar, amb taronja àcida, amb codony, etc.

 

Des de l’edició 2001 s’atorga també el premi al allioli més jove ja que cada cop són més els nens i nenes que s’inscriuen al concurs. Aquest premi el dota el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres.

 


I el 2004, coincidint amb la celebració del centenari de Salvador Dalí, l’Associació es conjuntament amb els Amics del Museu Dalí de Figueres, s’otorga el premi Dallioli, tot premiant l’allioli més surrealista. El trofeu que s’entrega al guanyador és una joia de les que va dissenyar l’artista figuerenc.


L’entusiasme de la gent ens va portar un xic més lluny, a fer present l’allioli i la festa en la quotidianitat de cada dia de l’any i no només un diumenge de maig. Per això a partir de l’any 1997, varem organitzar paral•lelament la I Ruta de l’Allioli de l’Alt Empordà. Un recorregut que convidava a conèixer millor la comarca i degustar els millors alliolis, sols o acompanyats, que els restauradors recomanen. El suport d’aquests, de professors de cuina i de crítics gastronòmics feren que és pogués recopilar, en el mateix llibret de la ruta, un receptari de plats elaborats a base d’allioli. L’any 2001 per commemorar la cinquena edició, la ruta va ampliar la seva territorialitat a cinc comarques: L’Alt Empordà, el Baix Empordà, La Garrotxa, El Pla de l’Estany i el Gironès. La ruta es va editar fins l’any 2004, és a dir, fins la 8a edició.


I engrescats com mai, a partir de l’any 1998, l’Associació de Veïns i Amics de Creixell decideix iniciar la col·laboració amb altres associacions per tal de fomentar una cooperació més gran entre aquests tipus d’entitats i per aconseguir aportar al món gastronòmic nous productes amb l’allioli com a ingredient estrella. El resultat d’aquesta fita ha estat el naixement de tres productes completament nous relacionats amb l’allioli: La Coca d’Allioli de Creixell, creada l’any 1998 per la Botiga Maia, La Botifarra d’Allioli de Creixell, ideada l’any 1999 per L’Associació de Carnissers de l’Alt Empordà, i El Paté de Conill amb Allioli, elaborat l’any 2000 per part de l’Associació de Cunicultors de l’Alt Empordà, amb la col•laboració de diferents restauradors, carnissers i crítics gastronòmics de la comarca: Hotel Figueres Park, Restaurant Els Fogons de Canadal, Carnisseria Pacareu, Carnisseria Jordi Punset, Jaume Font, Salvador García, Josep Mª Joan, Joan Ferreró i Josep Mª Travé, i l’elaboració per part de l’empresa Coll-Verd del Far d’Empordà.

En el marc del desenvolupament d’aquests nous productes, l’any 2001 es va crear la Setmana de la Botifarra d’Allioli de Creixell que consistia en la promoció a les comarques gironines durant la segona setmana de maig, de la botifarra d’allioli. Normalment aquest producte només es podia adquirir a les carnisseries adscrites a l’Associació de Carnissers de l’Alt Empordà, però a través d’aquest acte va poder ser adquirida també als establiments adscrits al Gremi Artesà de Carnissers i Xarcuters de les Comarques Gironines.


Taller d'allioli a l'escola d'Avinyonet 2013


Taller d'allioli al Museu del Joguet de Catalunya 2013


I Concurs d'Allioli a Tossa de mar 2013


Taller d'allioli al Museu del Joguet de Catalunya 2010-2011-2012


Fira d'All Cornellà de Terri. Recollida de signatures Salsa Nacional de catalunya

ANY 2011
 


ANY 2012


Taller d'Allioli Escola de Borrassà any 2012
ALLIOLI CREIXELL - C. Dr. Frigola, 25 - 17770 CREIXELL (Girona, Alt Empordà) Tel. 972 510 062 - info@alliolicreixell.com